Ana içeriğe atla

Translate

Önemli Açıklama!

Burada paylaştığım ve paylaşacağım her türdeki eser, tamamıyla ve yalnızca bana aittir. Farklı bir platformda, eserlerimden izinsiz alıntı yapanlara, eserlerimin tamamını veya bir kısmını kopyalayanlara karşı, her türlü hukuki süreci izleyeceğime emin olabilirsiniz.

Yalnızca kaynak gösterilmesi ve izin alınması koşuluyla alıntı yapılabilir.

Üstelik bu platformda; gelişmeyi desteklemeyen hiçbir eleştiri, dikkate alınmamaktadır...

Üçlük ve Dörtlük Müzikal Ritimlerin Psikoloji Üstündeki Etkileri Üzerine





Neden sadece üçlük ve dörtlük ritimler?



   Bu incelememi sizlere sunmamın sebebi, çok severek dinlediğim iki şarkıdır aslında. The Piano Guys ekibinin üzerinde çalıştığı bu eserler, Because of You ile Coldplay' in seslendirdiği A Sky Full of The Stars şarkılarıdır. İlk şarkıyı kimin seslendirdiğine dair olumlu bir sonuca ulaşamadım maalesef. 

Bu iki şarkıda dikkatimi çeken en belirgin özellik, her iki şarkının da genel olarak üçlük veya dörtlük ritimlerden oluşmasıydı. Bestelerinin temelini bu iki ritim oluşturuyordu açıkçası. Daha sonraki tespitlerime göre; sadece üçlük veya dörtlük ritimler değil de, aynı zamanda bu sayıların katlarını oluşturan ritimlerin de psikolojiye doğrudan etki ettiğini saptadım.

Örneğin; radyolarda popüler olarak çalınan bir pop şarkısını hayal edin. Oldukça popüler olmasına rağmen en fazla iki ay dinlenildikten sonra pek çok kişi tarafından unutuldu diyelim. Bu niteliği taşıyan birçok şarkı aklınıza gelmiştir, şimdiyse o şarkıların ritimlerini zihninizden geçirin. Neredeyse hepsi beşlik ritimleri içinde barındırır, hatta bazıları yedilik ritimlerden bile oluşmuş olabilir. Burada açıklamak istediğim konu; üçlük, dörtlük ve bu sayıların katlarından oluşan ritimlerin, hem akıcı olup hem de psikolojiye doğrudan etki ettiğidir.

Peki ya bu ritimlerin psikolojiye etkileri nelerdir?

   Doğrusunu isterseniz, bu sorunun cevabını tam anlamıyla ifade etmek için başlı başına bir kitap yazılması gerekir. O yüzden ben sadece örneğini verdiğim iki şarkı üzerinden cevaplayıp, bu şarkıların farklı ruh halleri üstündeki etkilerini sunacağım. A Sky Full of The Stars şarkısıyla incelemeye başlayalım...

Bu şarkının özellikle durgun ritimleri; olası bir öfke halinde mantıklı düşünmeyi sağlarken, aynı zamanda doğal olarak oluşan sabırsızlığın da etkisini kırmaktadır.

Hareketli ritimleriyse; aynı şekildeki öfke hali sonrasında meydana gelen ruhsal boşluğu, hızlıca ortadan kaldırıp, özgüvenin ve huzurun önemini bilinçaltımıza işlemektedir.

Şarkıyı art arda birkaç kez dinlerseniz; başta sinir sisteminiz olmak üzere, kas ve dolaşım sistemlerinizin düzenli bir şekilde çalışmaya başladığını hissedebilirsiniz.

Dipnot: Farklı ruh halleri örneklerinde öfke durumunu konu alıyorum. Çünkü öfke halinde bünyemizin, pek çok duyguyu net bir şekilde yansıttığına inanıyorum.

   Because of You şarkısının durgun ritimlerinde; öfkeli olan bireyin bilinçaltı, merakı ve sorgulama güdüsüne hayat verip kişinin öfkesine vermiş olduğu dikkatini dağıtmaktadır.

Şarkının hareketli ritimlerindeyse; öfke sahibi kişi, içinde bulunduğu ruh halini bir anda gülünç veya tezat bir durum olarak görebilir. Bunun sonucunda ise, mutluluğun ve sakinliğin önemini benimseyip ruh halini değiştirmeye yönelmesi muhtemeldir.

Şarkıyı birkaç kez dinlediğinizde ise; artık tamamıyla besteye konsantre olarak, durgun ve hareketli ritimler arasındaki geçişleri ustaca takip edebilirsiniz. Dolayısıyla ritimlere, parmaklarınızı oynatarak eşlik etmeniz normaldir. Aynı durum diğer şarkıda da söz konusudur.

   Elimden geldiğince iki şarkıyı özellikle öfke anında inceleyip, elde ettiğim sonuçları sizlere açıklamaya çalıştım. Konu üzerinde bir eleştiriniz, merak ettikleriniz veya benzer araştırma istekleriniz olursa, yorumlarda belirtmenizi rica ederim. Hepinize iyi okumalar dilerim...

Yorumlar

Posta Kutusu

Ad

E-posta *

Mesaj *